Equitherapie:

De inzet van het paard bij psychische klachten.

Anne

Wat is het?

Equus is Latijn voor paard, therapeia is Grieks voor genezen, dienen, aandacht geven en verzorgen: equitherapie. Paarden kunnen goed aanvoelen wat in ons omgaat en het werken met hen kan ons helpen bij onszelf te komen. Paarden kunnen een sterk opvoedend effect op kinderen en de jeugd hebben. Deze mogelijkheden in de relatie tussen mens en paard kunnen ook gebruikt worden om de mens uit een aantal problemen te helpen of hem in zijn ontwikkeling te bevorderen.

De focus ligt op lichaamsgericht werk. Het paard reageert op lichaamstaal en voelt feilloos aan wat er in iemand omgaat en reageert hierop zonder te veroordelen. Spanningen uiten zich vaak in lichamelijke klachten. In interactie met het paard worden deze lichaamssignalen opgepikt. Het paard werkt voor de therapeut als een vergrootglas en is hierdoor zeer geschikt als co-therapeut.

Voor wie?

Voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychische klachten die samen met een psycholoog en een speciaal daarvoor opgeleid paard willen werken aan de vermindering van psychische klachten.

Equitherapie laat goede resultaten zien bij oa: autisme, AD(H)D, hechtingsproblematiek en gedragsproblemen.

Bij jongeren en volwassenen wordt equitherapie o.a. ingezet bij : depressie, burn-out, identiteitsproblemen, angstproblematiek en psychosomatische klachten.

Praktische informatie:

Er wordt gestart met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt de hulpvraag in kaart gebracht, de wensen en verwachtingen besproken. Er wordt samen een doelstelling opgesteld. Praktische zaken worden besproken en er wordt kennis gemaakt met het therapiepaard. Na deze afspraak wordt een behandelplan opgesteld. Er worden 10 sessies ingepland. Om de 5 sessies vindt een evaluatie plaats, hierin worden ontwikkelingen besproken en de doelstelling eventueel bijgesteld. De equitherapie sessies duren een 1-1½ uur. Sessies waarbij gewerkt wordt aan ontwikkelingsbevordering (kinderen 4-6 jaar) duren ongeveer 45 minuten.marco

Voor vragen kunt u terecht bij PSY-Care of kijk op de website van Filipa,  praktijk voor Equitherapie.

Anne Hermans

www.filipa-equitherapie.nl